Vad är Bitcoin (BTC) ?
Bitcoin är den största kryptovalutan i världen. Den skapades med ett specifikt mål: att skapa elektroniska kontanter.
Med andra ord gör dess teknologi det möjligt, precis som sedlar och mynt, att överföra pengar från en person till en annan utan en centraliserad mellanhand. BTC är den enhet som används i Bitcoin-blockkedjan: det betyder att Bitcoin-användare kan skicka BTC till varandra – och endast BTC.
En av fördelarna med Bitcoin är att ingen bank reglerar de medel som cirkulerar i dess nätverk, vilket garanterar både integritet och ekonomisk säkerhet för dess användare. Låt oss ta det ett steg längre: ingen enskild aktör har makten att ändra dess databas.
Detta är en direkt konsekvens av den geografiska och politiska decentraliseringen av personerna bakom Bitcoin, samt de kryptografiska tekniker som implementerades vid dess lansering år 2009. Vi ska komma ihåg att nätverket skapades av cypherpunks, aktivister som använde kryptografi för att skydda internets integritet, med målet att skapa ett alternativt monetärt system som svar på finanskrisen 2008.
Används idag av flera hundra miljoner människor över hela världen, har Bitcoin-krypton blivit en symbol för individuella friheter. Redan år 2011, när dess teknologi fortfarande var i sin linda, användes BTC för att finansiera verksamheten hos WikiLeaks, en plattform som offentliggör granskningar av statliga hemligheter.
Om Bitcoin har blivit så populärt beror det på motståndskraften i dess nätverk, kallat « blockchain ». Kortfattat är en blockchain en decentraliserad huvudbok där transaktioner i kryptovalutor registreras. Bitcoin-blockkedjan lagrar alltså alla transaktioner som genomförs i BTC.
Sedan dess skapelse har protokollet bakom Bitcoin ständigt utvecklats och blivit vad det är idag: en finansiell lösning som används av världens största företag, såsom BlackRock, PayPal, Société Générale, och inte minst hela GAFAM. Vissa länder har till och med gjort det till sin officiella valuta, som El Salvador.
Bitcoin, bitcoin och BTC – Vilka är skillnaderna mellan dessa tre termer?
Ordet Bitcoin med stor bokstav hänvisar både till Bitcoin-blockkedjan och dess kryptovaluta. Det skiljer sig från termen bitcoin utan stor bokstav, som endast representerar de 21 miljoner enheter som finns i dess blockkedja: investerare äger alltså antingen Bitcoin ELLER bitcoins.
Å sin sida är BTC förkortningen som används för att representera Bitcoin-kryptovalutan på handelsplattformar och i olika protokoll, särskilt inom tradingpar. Till exempel är paret för att byta euro mot Bitcoin BTC/EUR.
Vilka roller spelar Bitcoin-blockkedjan?
Trots sitt mystiska rykte är Bitcoin inte så svårt att förstå som det kan verka. Tvärtom är dess arkitektur inspirerad av flera teknologier som har använts i årtionden inom olika sektorer såsom militären, IT, redovisning och finans.
Låt oss utforska dess tekniska funktioner för att förstå alla dess nyanser.
Blockkedjan är den teknik som Bitcoin-kryptovalutan bygger på. Den kan liknas vid en digital huvudbok som registrerar och arkiverar alla transaktioner som görs med bitcoins. Men i teorin skulle ett Excel-ark också kunna skapa en digital huvudbok. Så vad är skillnaden mellan en blockchain och ett Excel-ark?
Till skillnad från Microsofts programvara, där data skrivs och lagras av en centraliserad enhet, såsom en person eller ett företag, är informationen på Bitcoin-blockkedjan decentraliserad, transparent och oföränderlig. Låt oss gå igenom dessa punkter en i taget:
- Decentralisering: Bitcoin-blockkedjans huvudbok underhålls av flera tusen « noder » över hela världen. Noder är servrar som hanteras av individer och företag, där hela blockkedjan lagras. Vem som helst kan sätta upp en nod, förutsatt att de har rätt datorutrustning.
- Transparens: All information som lagras på blockkedjan är offentligt tillgänglig på Internet. För att skydda användarnas integritet opererar varje individ under en pseudonym, bestående av en rad siffror och bokstäver, såsom « 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa ». På så sätt bevaras privatlivet, samtidigt som det går att övervaka flödet av medel som används för olagliga aktiviteter.
- Oföränderlighet: Eftersom blockkedjan bygger på konsensus mellan tusentals individer som inte känner varandra, är det omöjligt att ändra en redan registrerad transaktion. Om en obehörig modifiering uppstår på blockkedjan, exempelvis ett försök att duplicera bitcoins, gör transparensen i transaktionerna det möjligt för servrarna att automatiskt avvisa manipulationen. Detta avskräcker illvilliga aktörer och säkerställer nätverkets långsiktiga säkerhet.
Tack vare dessa tre egenskaper garanterar Bitcoin-blockkedjan en extremt säker tjänst över hela världen – utan avbrott. Alla med en Internetanslutning kan skicka pengar utan att behöva gå via traditionella finansiella institutioner, tack vare Bitcoin-blockkedjan.
Till exempel, för att genomföra en överföring på 1 000 euro från Frankrike för att få wons i Sydkorea, erbjuder vissa mellanhänder lösningar mot en avgift på 1 %. Däremot är denna typ av transaktioner omöjlig i motsatt riktning: för att omvandla wons till euro krävs det att gå via banker som tar ut högre avgifter, har längre handläggningstider och kräver tillgång till vissa personliga dokument.
I motsats till detta kan dessa 1 000 euro skickas och tas emot på bara några minuter med Bitcoin, oavsett tid på dygnet eller veckodag, utan att behöva be om tillstånd från ett företag. Detta gäller för alla platser i världen.
Dessutom, eftersom blockchain endast är en huvudbok, lagrar den inte pengar för sina användare, utan enbart data om transaktioner. Därför är varje Bitcoin-innehavare ensam ägare över sina medel. Det är av denna anledning som Bitcoin ofta beskrivs som ett peer-to-peer-nätverk, utan mellanhänder.
Det är också viktigt att notera att blockkedjan inte registrerar transaktioner en efter en, utan i paket, även kallade block. Dessa block integreras i blockkedjan i en sekventiell ordning. Varje block innehåller ett stort antal transaktioner och är kopplat till både föregående och efterföljande block – därav namnet blockchain, som betyder « kedja av block ».
👉 Vill du lära dig mer om blockchain-teknologin?
Hur använder man BTC?
Eftersom bitcoins är en form av digital valuta, lagras de i digitala plånböcker. Men vet du hur en Bitcoin-plånbok är kopplad till blockkedjan? Allt handlar om adresser och nycklar.
Varje Bitcoin-plånbok (BTC) är kopplad till en slumpmässigt genererad kombination av siffror och bokstäver (en adress) vid skapandet. Adressen är helt enkelt en teknisk term som motsvarar det tidigare nämnda pseudonymkonceptet. Denna adress är registrerad på blockkedjan och gör det möjligt att ta emot medel från andra Bitcoin-innehavare.
Bitcoin och banker: Finns det likheter?
På många sätt liknar Bitcoin-transaktioner de tjänster som erbjuds av banker. Adresser fungerar på ett liknande sätt som ett bankkontonummer (RIB), eftersom de används för att ta emot pengar. Digitala plånböcker kan jämföras med bankkonton: med dina inloggningsuppgifter kan du hitta dina adresser och bitcoins på vilken enhet som helst och spendera dem fritt.
Även om Bitcoin-adresser från alla plånböcker är offentligt synliga på blockkedjan, härstammar de från en serie kryptografiska operationer som garanterar säkerheten för varje BTC-innehavares personliga data. Faktum är att offentliga adresser genereras från offentliga nycklar, som i sin tur skapas från privata nycklar.
Den privata nyckeln till en Bitcoin-plånbok är det som gör det möjligt att skicka BTC, medan den offentliga nyckeln huvudsakligen används för att ta emot BTC. Precis som en blockchain-adress består både offentliga och privata nycklar av en alfa-numerisk teckensträng.
Tänk på din blockchain-adress som en postadress, där din offentliga nyckel motsvarar din brevlåda – du kan inte ta emot brev utan den. Din privata nyckel är å andra sidan som nyckeln till brevlådan – det enda som gör att du kan öppna den och komma åt innehållet.
Hur skapas en Bitcoin-adress?
Det alfa-numeriska pseudonymet som representerar en blockchain-adress härstammar från SHA-256-hashfunktionen, tillämpad på den teckensträng som utgör den offentliga adressen.
SHA-256 är en krypteringsfunktion utvecklad av National Security Agency (NSA), den amerikanska underrättelsemyndigheten. Den gör det möjligt att omvandla data till en unik alfanumerisk sträng, vilket skapar en envägs-kryptering som inte kan återställas till sin ursprungliga form.
Med SHA-256-funktionen är det omöjligt att återskapa den offentliga nyckeln från en Bitcoin-adress. Faktum är att en offentlig nyckel i sig själv genereras genom ECDSA-funktionen, tillämpad på en privat nyckel.
Precis som i det tidigare fallet sker genereringen av nyckeln envägs och ingen kan återskapa den privata nyckeln från den offentliga nyckeln. Dessa två hashfunktioner garanterar säkerheten kring din privata nyckel och skyddar direkt de BTC som lagras i din plånbok.
⚠️ Var försiktig med din privata nyckel
I en digital plånbok dedikerad till Bitcoin representeras den privata nyckeln av ditt lösenord och din återställningsfras. Återställningsfrasen består av 12 till 24 ord och ger dig tillgång till din plånbok från vilken enhet som helst med internetuppkoppling. Om någon får tag på ditt lösenord eller din återställningsfras kan de stjäla dina BTC genom att skicka dem till sin egen Bitcoin-adress, utan möjlighet till återbetalning. Se därför till att lagra dina inloggningsuppgifter på ett säkert sätt.
🏦 Sammanfattning av Bitcoin-plånboken
En Bitcoin-plånbok gör det möjligt att skicka och ta emot bitcoins. Ett teknologiskt ekosystem (blockchain-adress, offentlig nyckel, privat nyckel) erbjuder oöverträffad säkerhet för dina tillgångar samtidigt som det garanterar blockchainens transparens och din plånboks funktionalitet. Idag finns det tiotals pålitliga Bitcoin-plånböcker tillgängliga för allmänheten.
👉 Här är de 12 bästa plånböckerna för att lagra och säkra dina BTC
🛠️ Hur skapas nya bitcoins?
Till skillnad från fiatvalutor som euro eller dollar, skapas bitcoins inte ur tomma intet. Deras generering styrs av olika regler som är implementerade i protokollet, vilket kallas Proof of Work. Därför finns det sedan 2022 över 19,5 miljoner bitcoins i omlopp, och det maximala antalet på 21 miljoner enheter kommer att uppnås år 2140.
För att skapa nya BTC använder Bitcoin-blockchainen enheter som kallas miners. Precis som de noder vi nämnde tidigare kan miners lagra hela blockchainens data. Deras huvudsakliga uppgift är dock att verifiera och registrera nya transaktioner i blockchainen i form av block. I utbyte belönas de med bitcoins, vilket är anledningen till uttrycket mining av Bitcoin.
Industriell mining av bitcoins, med en lagerbyggnad fylld med hundratals maskiner.
På Bitcoin-blockchainen genereras ett transaktionsblock ungefär var 10:e minut, och varje block är kopplat till en belöning på 6,25 BTC (denna belöning halveras vart fjärde år genom processen som kallas halving).
Därmed är den första minern som registrerar transaktionerna i huvudboken den enda som får dessa nya bitcoins. Det är på detta sätt som nya BTC kommer ut på marknaden.
För att utse vinnaren av de BTC som skapas i varje block, har Bitcoin-protokollet valt att skilja miners åt baserat på den beräkningskraft de använder för att lösa en matematisk funktion. Denna funktion går ut på att hitta en specifik numerisk data genom att använda SHA-256 på informationen i blocket, inklusive nonce.
🔍 Vad är en nonce?
I ett block på blockchainen finns fem viktiga komponenter att komma ihåg:
1️⃣ Transaktionerna
2️⃣ Tidsstämpeln
3️⃣ Hashen från föregående block (vilket möjliggör att blocken länkas samman)
4️⃣ Blockversionen
5️⃣ Nonce
Den sista komponenten, nonce, är den enda variabla datan som miners kan ändra för att hitta blockets kryptografiska lösning. En nonce är alltså ett nummer som kan justeras oändligt många gånger tills det matchar det förväntade resultatet enligt Bitcoin-protokollet.
Ju större beräkningskraft en miner har, desto större är sannolikheten att lösa detta kryptografiska pussel. Med andra ord bestämmer maskinernas datorkraft direkt sannolikheten att bli utvald att mina ett block och få de tillhörande BTC. Den som investerar mest pengar (fler maskiner) har därmed störst chans att vinna jackpotten.
Dock är Bitcoin-blockchainen designad för att anpassa sig till ökad beräkningskraft på nätverket. För att säkerställa att blockproduktionen förblir konstant (var 10:e minut) har grundaren av Bitcoin implementerat en justeringsmekanism som automatiskt ändrar svårigheten på det matematiska problemet baserat på den totala beräkningskraften hos alla miners.
⛏️ Från hemmamining till en industri
Åren 2011–2012 var det möjligt att mina Bitcoin med en vanlig dator, men denna aktivitet har genomgått en fullständig transformation och blivit en självständig industri.
I sin bok « Blockchain och kryptovalutor » förklarar Primavera De Filippi, forskningschef vid CNRS, hur denna utveckling har lett till att miners har organiserat sig för att jämna ut sina intäkter i BTC:
« Med tanke på att dessa ekvationer nu är extremt svåra att lösa, har miners börjat samla sin beräkningskraft i ett kollektivt miningsystem (mining pools, på engelska). Varje gång en miner hittar lösningen på en av dessa ekvationer, fördelas de genererade bitcoins automatiskt mellan alla miners i systemet – proportionellt mot deras investerade beräkningskraft. »
Kollektiv mining är en het fråga inom Bitcoin-ekosystemet. Vissa anser att det gör mining mer tillgängligt, medan andra hävdar att det centraliserar Bitcoin och gör nätverket mer sårbart genom att koncentrera kraften till ett fåtal stora aktörer.
Idag är den totala beräkningskraften på Bitcoin-nätverket så enorm att inte ens världens stater har kapacitet att generera tillräckligt med energi för att ta kontroll över blockchainen.
🔓 Hacka Bitcoin via en 51%-attack
För närvarande finns det bara ett sätt för en illvillig aktör att ta kontroll över Bitcoin-nätverket: genom en 51%-attack.
Denna attack innebär att någon samlar ihop mer än hälften av all beräkningskraft som används för Bitcoin-blockchainen. Om detta lyckas kan denna aktör producera majoriteten av blocken på nätverket och därmed skriva in vilken information den vill i transaktionshistoriken.
Vid tidpunkten för denna text (mars 2024) är Bitcoin-nätverkets beräkningskraft så hög att ingen ensam aktör har kapacitet att genomföra en 51%-attack.
Begreppet hashrate används för att mäta variationer i nätverkets beräkningskraft. Sedan Bitcoin lanserades 2009, har nätverkets hashrate aldrig slutat växa. Detta innebär att Bitcoin-nätverket blir alltmer säkert, eftersom sannolikheten för en 51%-attack minskar år efter år. 🚀
Pris på Bitcoin och hashrate för dess blockchain mellan 2009 och 2024
Med den ökande beräkningskraften har allt fler börjat oroa sig för den ekologiska påverkan av Bitcoin-mining. Mellan elförbrukningen, den värme som maskinerna genererar och de material som krävs för att tillverka dem – är Bitcoin förenligt med dagens miljöutmaningar?
Enligt Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) motsvarar den årliga energiförbrukningen hos miners elförbrukningen i ett land som Belgien, vilket motsvarar 0,4 % av den globala årliga energiförbrukningen. Det är dock viktigt att notera att i takt med att denna nya industri utvecklas, dyker allt fler energieffektiva mining-maskiner upp på marknaden.
Bitcoin-mining har också blivit ett verktyg för vissa företag att använda sin överskottsel: istället för att slösa bort energi som annars inte skulle konsumeras, används den för att mina BTC och värma upp lokaler genom den värme som genereras av maskinerna.
Under de senaste åren har kryptovalutornas konung försökt minska sin miljöpåverkan genom att använda förnybar energi. Med den snabba utvecklingen av nya mining-maskiner, kan vi förvänta oss en minskning av Bitcoin-nätverkets miljöpåverkan under de kommande åren.
👉 Hur påverkar Bitcoin-mining (BTC) energisektorn?
📜 Vilka är de viktigaste reglerna i Bitcoin-protokollet?
Som vi redan nämnt är Bitcoin först och främst ett datorprotokoll: dess blockchain-funktionalitet, de tekniska aspekterna av kryptovalutan och utgivningen av BTC styrs av ett antal orubbliga principer. Låt oss gå igenom de viktigaste reglerna.
🔍 Vad är halving?
Halving är en händelse som inträffar var 210 000 block (ungefär vart fjärde år) och halverar mängden bitcoins som miners får per block. När Bitcoin-protokollet lanserades 2009, var belöningen per block 50 BTC. Med de efterföljande halvings (2012, 2016, 2020) har miners ersättning gradvis minskat till dagens nivå på 6,25 BTC.
Denna mekanism har skapats för att kontrollera Bitcoin-utgivningen och förhindra kraftig inflation på nätverket på lång sikt. Ju fler år som går, desto mindre blir mängden nya bitcoins som skapas.
Om vi även räknar med de BTC som är otillgängliga på grund av förlorade privata nycklar, sjunker Bitcoin-nätverkets inflation successivt och närmar sig 0 % på lång sikt. 🚀
Prognos för antalet bitcoins i omlopp mellan 2009 och 2041 – av Bitcoin Block Half
Kom ihåg att antalet bitcoins i omlopp aldrig kommer att överstiga 21 miljoner BTC. På grafen ovan kan vi se att hälften av alla BTC redan hade skapats mellan 2009 och 2013. När det gäller den symboliska gränsen på 90 % av alla BTC som producerats av miners, uppnåddes den år 2022.
⏳ Blockens varaktighet och storlek
Bitcoin-blocken har programmerats för att följa strikta regler:
- De måste genereras var 10:e minut
- De erbjuder bitcoins som belöning till miners som registrerar dem på blockchainen
- De får inte vara större än 1 MB
Dessa parametrar påverkar direkt Bitcoins värde och nätverkets effektivitet. För närvarande kan Bitcoin-nätverket hantera cirka 7 transaktioner per sekund (TPS). Till jämförelse kan betalsystemet Visa hantera mellan 1 500 och 2 000 transaktioner per sekund, med en teoretisk kapacitet på upp till 65 000 TPS.
För att förbättra prestandan på Bitcoin-blockchainen och konkurrera med dagens betalningssystem, arbetar de utvecklare som underhåller och förbättrar protokollet med nya lösningar. En av de mest kända som har implementerats är SegWit.
🔍 Vad är SegWit?
SegWit integrerades i Bitcoin-nätverket i augusti 2017. Denna uppdatering gjorde det möjligt att öka antalet transaktioner per block utan att ändra blockets storlek. För att uppnå detta utvecklades ett system där icke-kritisk information kunde flyttas utanför blocken.
Denna optimering fördubblade antalet transaktioner som Bitcoin-blockchainen kan hantera. Dock är 7 transaktioner per sekund fortfarande alldeles för lågt för att konkurrera med globala betalningsnätverk.
Därför introducerades Lightning Network år 2018.
Fortfarande i beta-version, är Lightning Network ett andra lager byggt ovanpå Bitcoin-nätverket. Det möjliggör nästan omedelbara transaktioner, kan hantera tusentals transaktioner per sekund, och har extremt låga transaktionsavgifter – motsvarande bara en cent i euro.
👉 Bitcoin (BTC) : Vad är Lightning Network?
🔗 Tävlingen om den längsta blockkedjan och forks
Trots de strikta reglerna i Bitcoin-protokollet kan det hända att två transaktionsblock skapas samtidigt på blockchainen. Detta kan inträffa om två miners registrerar sina block exakt samtidigt.
I en sådan situation kan blockkedjan inte fortsätta på båda grenarna samtidigt: miners måste välja en av de två blockkedjorna och överge den andra.
Det block som inte väljs kallas ett föräldralöst block (orphan block). Informationen i detta block måste då återintegreras av miners för att officiellt inkluderas i blockchainen. 🚀
I vissa ovanliga fall händer det att blockchain delas upp i två separata blockkedjor utan att miners gör ett enhetligt val mellan de två grenarna. Denna uppdelning av blockchain i två separata nätverk kallas en fork.
En fork inträffar vanligtvis när communityn kring en blockchain delas upp i två eller flera grupper med radikalt olika åsikter. När dessa grupper inte längre kan samexistera på samma blockchain, skapas en brytpunkt som delar upp nätverket: varje grupp väljer då den gren av blockchain som bäst stämmer överens med deras idéer.
Det var precis vad som hände år 2017, när uppdateringsprojektet SegWit2X ersattes av SegWit, den version vi känner till idag. Istället för att flytta vissa data från transaktionsblocken, ville SegWit2X helt enkelt öka blockstorleken från 1MB till 2MB.
Många utvecklare motsatte sig denna uppdatering. Orsaken var att SegWit2X skulle ha minskat decentraliseringen av Bitcoin blockchain genom att göra den tyngre. Eftersom blocken skulle ha blivit dubbelt så stora, skulle antalet transaktioner som behandlades per sekund också ha fördubblats. En sådan förändring skulle ha minskat antalet noder: för vissa servrar skulle blockchain snabbt ha blivit för tung för att underhållas på deras system.
Som ett resultat skapade anhängarna av SegWit2X en fork på Bitcoin blockchain för att implementera sin uppdatering på sin egen blockchain, som idag är känd som Bitcoin Cash (BCH). Å andra sidan stannade majoriteten av användarna (de som motsatte sig denna uppdatering) kvar på Bitcoin blockchain (BTC).
Bitcoin Cash: möjlighet eller falsk vän?
Med sin framväxt skapade Bitcoin Cash en kryptovaluta som nästan har samma namn som den verkliga Bitcoin. På dess nätverk genomförs transaktioner inte i BTC, utan i BCH. Priset på Bitcoin Cash är betydligt lägre än priset på Bitcoin. Många nybörjare inom krypto tror därför felaktigt att BCH kan komma ikapp BTC i pris. År efter år har dock värdet på Bitcoin Cash endast sjunkit i jämförelse med Bitcoin. Bitcoin Cash har gradvis blivit bortglömt i takt med att dess äldre bror fortsatt att dominera marknaden.
Fallet för Bitcoin Cash (BCH) jämfört med Bitcoin (BTC) – BCH/BTC-paret på TradingView
👉 Vad är Bitcoin Cash (BCH)? Denna kryptovaluta som gör anspråk på Bitcoins tron.
Tekniker för att köpa och lagra Bitcoin
Idag är det lika enkelt att köpa Bitcoin som att köpa en baguette hos en bagare: det kan göras på bara några klick med ett bankkort direkt från en smartphone.
Låt oss titta på de verktyg du behöver känna till för att få tag på Bitcoin och hålla dem säkra från hackers.
Var och hur köper man Bitcoin?
Eftersom Bitcoin är den första och största kryptovalutan i världen finns det en mängd olika sätt att köpa den. För närvarande är det vanligaste sättet att använda sig av « exchanges » eller « brokers », plattformar dedikerade till att köpa och sälja kryptovalutor.
I Sverige och Europa är de mest populära och reglerade exchanges och brokers Binance, Coinbase, eToro, Bitpanda och Trade Republic. Det gemensamma för alla dessa plattformar är att de är reglerade tack vare sin status som tjänsteleverantörer för digitala tillgångar (PSAN).
Vad är PSAN?
PSAN är både en registrering och en licens som utfärdas av Autorité des marchés financiers (AMF), den oberoende myndigheten som ansvarar för att skydda kunder inom finanssektorn. Att få PSAN-registreringen är en kvalitetsstämpel för företag, eftersom de måste följa strikta regler för att vara lagliga i Frankrike.
Bland de olika exchanges som finns är eToro en av de mest tillgängliga för nybörjare och erbjuder låga transaktionsavgifter. Företaget, som grundades för mer än 15 år sedan, har utmärkt sig genom sina innovativa tjänster, sin långa erfarenhet och sitt breda utbud av finansiella marknader, inklusive kryptovalutor.
Köpa krypto på eToro
Så köper du BTC på eToro
1️⃣ Registrera dig på eToro och slutför identitetsverifieringen (affiliatelänk)
2️⃣ Sätt in euro på plattformen via bankkort eller banköverföring
3️⃣ Klicka på Sök, skriv sedan in « Bitcoin » eller « BTC » i kryptomenyn
4️⃣ Köp BTC för valfritt belopp
🎉 Grattis! Nu äger du BTC!
👉 Hur skapar man ett konto på eToro?
Nu är du fri att behålla dina BTC på eToro eller skicka dem till en plånbok (wallet) som du äger själv. Du kan också växla dina BTC mot euro när du vill. För att göra detta, gå till ditt eToro-konto och sälj dina BTC för EUR via valutaparet EUR/BTC.
Hur lagrar man Bitcoin säkert?
Eftersom Bitcoin skapades för att eliminera mellanhänder i finansvärlden väljer vissa investerare att lagra sina BTC själva. Det betyder att de tar ut sina BTC från exchanges som eToro och får full kontroll över sina tillgångar. För närvarande finns det två huvudsakliga metoder för att exportera sina BTC från exchanges.
Att lagra Bitcoin utanför exchanges: en lösning som inte passar alla?
När kryptovalutor lagras utanför en exchange är det enda sättet att komma åt dem att ha den privata nyckeln till sin lösning. Om du förlorar den alfanumeriska sekvensen i din privata nyckel, förlorar du dina tillgångar för alltid. Detsamma gäller om någon stjäl din privata nyckel – chanserna att få tillbaka dina BTC via rättsliga åtgärder är mycket små. Det är därför viktigt att vara mycket försiktig när du hanterar dina tillgångar utanför exchanges.
1️⃣ Lagring av Bitcoin i en digital plånbok (wallet)
En wallet gör det möjligt att lagra BTC utanför plattformar som eToro eller Binance. Vanligtvis finns dessa wallets som mobilappar eller webbläsartillägg. Några av de mest populära Bitcoin wallets är Zengo, Exodus och Bridge Wallet.
Så överför du dina BTC till en Bitcoin wallet
1️⃣ Logga in på den exchange där du har dina BTC
2️⃣ Ange Bitcoin-adressen till din wallet
3️⃣ Ange beloppet du vill överföra
Skicka BTC i två steg
Vanligtvis är det enkelt att registrera en Bitcoin-adress på en exchange – du kopierar och klistrar in den från din wallet. Men för att upprätthålla en hög säkerhetsnivå rekommenderas att du dubbelkollar de första och sista tecknen i adressen.
Dessutom, innan du skickar hela ditt saldo till en extern wallet, är det klokt att göra en testtransaktion med en liten summa för att verifiera att allt fungerar korrekt.
👉 Wallet Bitcoin: De 12 bästa plånböckerna för att säkra dina BTC år 2024
2️⃣ Lagring av Bitcoin i en hårdvaruplånbok (hardware wallet)
Ett annat sätt att lagra dina BTC säkert är att köpa en hardware wallet, en fysisk enhet som dramatiskt ökar säkerheten mot hackers.
Priset på en hardware wallet ligger vanligtvis mellan 50 och 200 euro, beroende på modell. Detta verktyg är en av de bästa investeringarna du kan göra för att skydda dina BTC. Eftersom den fungerar offline, kan ingen annan få tillgång till dina tillgångar.
De två ledande företagen inom hardware wallets är Ledger och Trezor, från Frankrike respektive Tjeckien.
Från vänster till höger: hardware wallets Trezor Model One och Ledger Nano X.
Hardwares wallets fungerar som vanliga wallets, men med högre säkerhet. Det är möjligt att skapa en eller flera blockchain-adresser för att importera dina bitcoins. Observera att produkter från företagen Trezor och Ledger stöder flera dussin olika blockchains och kryptovalutor, inklusive de mest kända som ETH och BNB.
Dessa produkter är avsedda för investerare som vill behålla sina kryptovalutor på lång sikt, samt för dem som vill dra nytta av den högsta säkerhetsnivån inom en rimlig prisklass.
👉 Ledger Nano S Plus: Recension och guide för att konfigurera den ledande crypto wallet
Vad påverkar priset på Bitcoin?
På många sätt kan det kännas skrämmande att köpa Bitcoin: mellan prisvariationer, de olika nyheterna inom crypto-ekosystemet och den negativa framställningen av branschen i media kan det vara svårt att skilja sant från falskt.
För att hjälpa dig att navigera rätt, här är några viktiga faktorer att hålla koll på för att förstå BTC:s upp- och nedgångar.
BTC:s cykliska mönster med halving
Vart fjärde år genomförs en halving, vilket innebär en 50 % minskning av de belöningar som tilldelas miners i Bitcoin-nätverket. Huvudeffekten av denna process är att minska inflationen i Bitcoin-protokollet och öka BTC:s sällsynthet, eftersom färre bitcoins produceras under samma tidsperiod.
Sedan 2009 har varje halving lett till en betydande prisuppgång för Bitcoin. Detta skedde 2012, 2016 och 2020:
Bitcoin-kurs, BTC-inflation och dess halvings
Enligt data om Bitcoin-kursen har dess pris alltid skjutit i höjden under de 12 månader som följt efter dess halving. Därför är halving en viktig referenspunkt för investerare som försöker förutse ökningen av kungen av kryptovalutor.
Påminnelse om kryptomarknadens volatilitet
Även om halving är en avgörande händelse för många investerare som söker vinster, bör det påpekas att tidigare prestationer inte garanterar framtida resultat. Satsa därför endast de summor du är beredd att förlora.
Politik och internationell rättspraxis
Regleringen av kryptovalutor i olika länder är en faktor som kan påverka priset på kryptovalutor. Precis som inom många andra teknologiska sektorer är USA det land som har störst inflytande på Bitcoins utveckling.
För att förstå BTC:s variationer är det dessutom viktigt att hålla sig uppdaterad om lagar och de senaste innovationerna som dyker upp i USA. Till exempel drev entusiasmen för Bitcoin spot ETF:er mellan juni och december 2023 upp Bitcoins kurs från 25 000 dollar till 49 000 dollar.
Dessutom kan varje beslut som fattas av Securities and Exchange Commission (SEC), den amerikanska institutionen som reglerar finansmarknaderna, angående ett företag inom branschen påverka inte bara BTC, utan även priset på andra kryptovalutor, som under fallet med Ripple och dess token XRP.
Andra länder kan också ha stor inverkan på Bitcoin. Genom att förbjuda crypto mining på sitt territorium bidrog Kina till BTC:s tillfälliga fall under sommaren 2021. Geopolitik är därför ett centralt ämne att bevaka för att bättre förstå kryptovalutamarknaden.
Företagens framgångar och misslyckanden
Eftersom Bitcoin är den största tillgången på kryptomarknaden påverkas dess kurs direkt av den ekonomiska hälsan hos företag inom branschen – och vice versa. Det innebär att när ett betydande företag inom crypto-ekosystemet meddelar att det har problem, kan BTC:s pris påverkas.
Till exempel, under Bitcoins tidiga dagar 2013, var Mt. Gox den största crypto exchange i världen och stod för nästan 70 % av alla Bitcoin-transaktioner vid sin topp. Dock tvingades plattformen stänga i februari 2014 efter en hackattack som ledde till förlusten av 850 000 BTC. Hackningen av den då största kryptoplattformen orsakade ett stort ras för kungen av kryptovalutor:
Bitcoin-kurs mellan oktober 2013 och juni 2014 – TradingView
På bara 2 månader föll BTC-kursen från 800 dollar till 350 dollar. Denna nedgång blev historisk som en av de första björnmarknaderna som Bitcoin genomgick. Mer nyligen har andra skandaler kring företag haft stor påverkan på dess pris, såsom den fallna crypto exchange-plattformen FTX.
FTX: Vad är det?
I början av 2022, när tjurmarknaden från 2021 närmade sig sitt slut, kämpade två handelsplattformar om att vinna flest kunder: Binance och FTX. När FTX förklarade sig i konkurs i november 2022, kraschade marknaden snabbt. Anledningen var att dess ledning manipulerade kundernas medel utan deras vetskap. I november 2022, medan avslöjandena om skandalen ökade, föll BTC nära 15 000 dollar, jämfört med 22 000 dollar i september 2022.
👉 Allt om rättegången mot Sam Bankman-Fried, den tidigare VD:n för FTX
Internationell penningpolitik
Oavsett om det gäller kryptomarknaden eller traditionella finansmarknader, påverkas alla av den internationella penningpolitiken, särskilt den från USA:s centralbank (Federal Reserve, Fed).
Enkelt uttryckt innebär penningpolitik att öka eller minska penningmängden för att uppnå ekonomiska mål. Detta sker huvudsakligen genom förändringar i räntorna som fastställs av centralbankerna, vilket i sin tur påverkar de räntor som affärsbankerna erbjuder sina kunder.
Till exempel, för att hantera den ekonomiska krisen under Covid-19, sänkte Fed sin ränta till 0 %. Eftersom lån blev billiga för alla, injicerade investerare enorma mängder likviditet på finansmarknaderna. Detta var en av anledningarna till de historiska rekordnivåerna på börsindex och Bitcoins pris under 2021.
Tvärtom, när de globala finansinstitutionerna kraftigt höjde sina räntor under 2022, tappade aktiemarknaden och kryptovalutorna i värde. Att övervaka centralbankernas beslut, särskilt Fed, är därför avgörande för att förstå Bitcoins prisrörelser.
Vem skapade Bitcoin?
Även om Bitcoin-nätverket idag underhålls av ett team av flera utvecklare, har det inte alltid varit så. Vid dess lansering 2009 tillskrevs skapandet av den första kryptovalutan i världen till Satoshi Nakamoto, en anonym enhet som försvann för omkring ett decennium sedan. Än idag vet ingen vem som gömmer sig bakom denna pseudonym, eller hur många personer den representerar.
Staty ristad till ära av Satoshi Nakamoto i Budapest
Innan Bitcoin försökte flera datoringenjörer skapa digitala valutor under 1980- och 1990-talet. Bland dem kan nämnas DigiCash och e-gold, projekt som slutade i misslyckanden.
År 2008, när subprime-krisen rasade i USA, gick en mystisk internetanvändare med i en e-postlista dedikerad till cypherpunks, under pseudonymen Satoshi Nakamoto.
👉 Upptäck cypherpunk-rörelsen bakom Bitcoin
För att göra det kortfattat, syftar termen cypherpunk på en digital motståndsrörelse. Gruppen består huvudsakligen av datoringenjörer och experter på krypteringsteknik, och deras huvudsakliga mål är att skydda internetanvändares information och kommunikation på webben.
Vid detta tillfälle närmade sig Satoshi Nakamoto denna gemenskap för att tala om en innovation han hade funderat på sedan 2007:
Jag har arbetat på dessa små detaljer i nästan ett och ett halvt år medan jag kodade det. De funktionella detaljerna tas inte upp i dokumentet, men källkoden kommer snart. Jag har skickat er de huvudsakliga filerna. Satoshi Nakamoto
Efter att ha delat Bitcoin‘s whitepaper med cypherpunk-gemenskapen – ett dokument som sammanfattar hur hans uppfinning fungerar – lanserade Satoshi Nakamoto officiellt sitt nätverk den 3 januari 2009.
I det första blocket i sin blockchain, skrev han in följande meddelande: « The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks. » Denna text, hämtad direkt från tidningen The Times, vittnar om Satoshi Nakamoto‘s symboliska ställningstagande mot banksystemet.
Tryckning av tidningen The Times den 3 januari 2009
Vid tidpunkten för den offentliga lanseringen av Bitcoin-blockchainen skapades forumet BitcoinTalk för att samla communityn på en enda plats och diskutera Bitcoin-protokollet samt sätt att förbättra det. Dock fick världens första kryptovaluta snabbt stor medial uppmärksamhet, vilket påverkade dess utveckling.
I december 2010 fick WikiLeaks, en plattform specialiserad på att offentliggöra hemligstämplade dokument, sina möjligheter att ta emot donationer avskurna av den amerikanska regeringen. För att kunna fortsätta sin verksamhet bad WikiLeaks sin community att donera bitcoin.
Från en dag till en annan fick Bitcoin sin första stora mediala exponering, vilket gjorde att antalet dagliga användare översteg 10 000 redan 2011. Denna plötsliga popularitet uppskattades dock inte av Satoshi Nakamoto, som ansåg att hans uppfinning ännu inte var mogen nog för ett sådant genomslag.
På BitcoinTalk uppstod många debatter kring huruvida Bitcoin-nätverket var redo att användas i stor skala. En av de personer som deltog i diskussionerna var Hal Finney, en utvecklare som den 12 januari 2009 mottog den första Bitcoin-transaktionen från Satoshi Nakamoto.
Enligt honom, trots de risker detta kunde medföra för världens första kryptovaluta, var WikiLeaks adoption av Bitcoin ett effektivt sätt att bekämpa statlig censur:
« Om man ser det från den ljusa sidan, om Bitcoin blir känt som WikiLeaks valuta, attackerad av regeringar över hela världen, så får vi åtminstone tillbaka vår Wikipedia-sida! »
Samtidigt blev Satoshi Nakamoto överväldigad av situationens utveckling. I december 2010 postade han sitt sista meddelande på BitcoinTalk innan han försvann från offentligheten.
Den sista kända kommunikationen från honom var en konversation med Gavin Andresen, nuvarande forskningschef för Bitcoin Foundation, i april 2011:
Gavin:
« Har du planer på att återvända till communityn någon gång (till exempel för att granska kod), eller har du dragit dig tillbaka från projektet för gott? »
Satoshi:
« Jag har gått vidare. Bitcoin är i goda händer med Gavin och resten av communityn. […] Jag skulle uppskatta om du kunde sluta framställa mig som en mystisk, skuggfigur – det gör att pressen kopplar ihop Bitcoin med piratvaluta. Kanske bättre att fokusera på open source-projektet och lyfta fram utvecklare och bidragsgivare – det motiverar dem. »
Vem är Satoshi Nakamoto?
Idag vet ingen om Satoshi Nakamoto var en man, en kvinna eller en grupp människor. Hans identitet är föremål för många teorier.
En av de mest intressanta teorierna är att Hal Finney skulle kunna vara Bitcoin‘s skapare. Han avled 2014 i ALS, en sjukdom som diagnostiserades några år tidigare, och lämnade efter sig ett omfattande arbete kring Bitcoin-blockchainen.
Andra har försökt tillskriva sig äran för att ha skapat Bitcoin. Ett exempel är Craig Wright, en australisk entreprenör, som i flera år kämpade för att få upphovsrätt på Bitcoin. Många i branschen anklagade honom för att vara en bedragare, inklusive Vitalik Buterin (medgrundare av Ethereum-blockchainen). Trots sina påståenden har Craig Wright aldrig kunnat bevisa att han verkligen var Satoshi Nakamoto.
Satoshi Nakamoto och hans miljon bitcoin
Under de första månaderna av Bitcoin-blockchainen var Satoshi Nakamoto en av nätverkets främsta miners. Genom att mina majoriteten av blocken vid den tiden samlade han på sig upp till 1,1 miljoner BTC.
Sedan hans försvinnande 2011 har ingen transaktion registrerats från de adresser där dessa bitcoin finns lagrade. Om någon skulle påstå sig vara Satoshi Nakamoto, skulle det enda beviset vara att signera en transaktion med en av dessa adresser. Än idag har ingen lyckats göra detta.
Mer än 15 år efter lanseringen av Bitcoin är mysteriet kring Satoshi Nakamoto fortfarande en av de största gåtorna i kryptovärlden. Lyckligtvis har hans försvinnande inte hindrat Bitcoin från att fortsätta utvecklas.
👉 Vem är Satoshi Nakamoto, skaparen av Bitcoin (BTC)?
Vem utvecklar Bitcoin idag?
Bland användarna av Bitcoin-blockchainen bidrar vissa dagligen med nya idéer för att förbättra säkerheten och transaktionsprestandan. Communityn består av hundratals utvecklare och datoringenjörer.
Tidigare sågs Satoshi Nakamoto som nätverkets ledare, även om han aldrig ville ha den rollen. Hans försvinnande gjorde att Bitcoin blev helt decentraliserat, utan någon enskild ledare. Idag kräver varje ändring av Bitcoin-protokollet en Bitcoin Improvement Proposal (BIP).
Vad är en Bitcoin Improvement Proposal (BIP)?
En BIP är en idé föreslagen av Bitcoin-communityn för att förbättra dess kod. För att skapa en BIP krävs djupgående kunskaper i programmering och nätverksinfrastruktur. När idén är färdigformulerad kan den delas med utvecklarna via en e-postlista.
👉 Vad är en BIP eller Bitcoin Improvement Proposal?
Bitcoin Core, den huvudsakliga mjukvaran
Den viktigaste mjukvaran i Bitcoin-nätverket är Bitcoin Core. Skapad och lanserad av Satoshi Nakamoto 2009, fungerar den som en mellanhand mellan en nod och blockchainen.
👉 Vad är Bitcoin Core?
Utöver utvecklarna av Bitcoin Core finns organisationer som arbetar för att sprida förståelsen av Bitcoin. Till exempel verkar Bitcoin Foundation för att främja en pro-crypto-lagstiftning globalt.
Framtiden för Bitcoin
Sedan 2009 har Bitcoin kontinuerligt utvecklats genom regelbundna uppdateringar. Idag arbetar utvecklare över hela världen för att förbättra blockchainen och underlätta massadoption.
Bitcoin och Lightning Network – mot global adoption?
På Bitcoin-blockchainen är transaktionsavgifterna vanligtvis några euro. För dagliga köp kan detta vara för högt. Ingen vill köpa en baguette med BTC om det kostar 4 € istället för 1 € på grund av avgifter.
För att lösa detta har Lightning Network utvecklats, ett layer-2-nätverk ovanpå Bitcoin som möjliggör snabba och billiga transaktioner.
👉 Vad är Lightning Network?
Med Lightning Network kan användare öppna betalningskanaler för att skicka och ta emot bitcoin utan att varje transaktion registreras på blockchainen. Endast öppning och stängning av kanalen lagras.
Denna teknologi är en revolution i sig själv och kan göra det möjligt att använda Bitcoin i vardagen – utan att vara beroende av banker.
De öppna betalningskanalerna på Lightning Network runt om i världen – Mempool.space
Den stora majoriteten av noder och betalningskanaler på Lightning Network är belägna i Nordamerika och Europa. Det återstår fortfarande framsteg att göra för att denna teknologi ska bli adopterad i de regioner där den behövs som mest, det vill säga de med låg BNP. Under de kommande åren är det mycket troligt att efterfrågan på detta nätverk kommer att explodera om entusiasmen kring Bitcoin fortsätter att växa.
Vissa stater har insett de ekonomiska möjligheter som Lightning Network och Bitcoin erbjuder. Ett exempel är El Salvador, som 2021 beslutade att göra BTC till en laglig valuta vid sidan av den amerikanska dollarn. Som en följd av detta har ett antal Lightning Network-betalningskanaler installerats, bland annat i bankomater, för att ge lokalbefolkningen möjlighet att använda sina bitcoin.
Samma sak gäller för Centralafrikanska republiken, som 2022 antog Bitcoin som lagligt betalningsmedel tillsammans med CFA-francen och Sango Coin, landets digitala valuta under utveckling. Dessa länder står dock inför stora utmaningar, särskilt när det gäller den faktiska adoptionen av Bitcoin.
I El Salvador har befolkningen svårt att förstå den verkliga nyttan med Bitcoin. Vissa invånare är upprörda över att deras skattepengar används av staten för att köpa BTC. Till detta kommer buggar i den digitala plånboken Chivo Wallet, som ska göra det möjligt för salvadoraner att lagra och använda sina bitcoin. För att göra saken ännu värre skapade Bitcoin‘s fall under 2022 en misstro hos en del av befolkningen.
I Centralafrikanska republiken ser situationen annorlunda ut. Den största utmaningen är att bygga den infrastruktur som krävs för att ge invånarna tillgång till internet. Enligt Världsbanken har endast 11 % av landets medborgare tillgång till en internetanslutning – en nödvändig förutsättning för att kunna använda Bitcoin-nätverket. Dock har denna siffra fyrdubblats sedan 2014.
På global nivå kan Bitcoin endast bli allmänt adopterat om fyra grundläggande villkor uppfylls:
- Tillgång till ett pålitligt och ekonomiskt överkomligt internet för alla.
- En effektiv och intuitiv infrastruktur samt applikationer för användarna.
- Lagstiftning som gynnar användningen av Bitcoin i vardagen.
- Utbildning av befolkningen om de socioekonomiska fördelarna med denna teknologi.
Vissa regioner har redan förstått hur de kan dra nytta av Bitcoin. I Nigeria, Afrikas folkrikaste land, ses kryptovalutornas kung som en lösning på den skenande inflationen och de två recessioner landet har genomgått sedan 2016. Enligt data från Chainalysis är Nigeria det näst mest adopterande landet av BTC i världen.
Index för adoption av kryptovalutor runt om i världen – Chainalysis
Medan toppen av rankningen domineras av Indien (1:a), Vietnam (3:e) och USA (4:e), ligger Frankrike endast på 23:e plats. I Europa är de ledande länderna inom området Ryssland, Ukraina och Storbritannien.
Som en följd av detta kan adoptionen av Bitcoin under de kommande åren få en stark skjuts i regioner med en mycket liberal ekonomi (som Nordamerika) samt i områden som står inför stora socioekonomiska utmaningar, såsom Sydostasien och subsahariska Afrika.
Bitcoin: senaste uppdateringar och kommande förändringar
Ordinals, Taproot, Drivechains … Om dessa ord låter främmande för dig är det helt normalt. Vi kommer att gå igenom varje av dessa teknologier för att ge en översikt av de viktigaste uppdateringarna som har implementerats och som väntas komma på Bitcoin-blockchainen.
Ordinals Inscriptions på Bitcoin
För att övertyga om den praktiska nyttan med BTC, måste utvecklarna bakom Bitcoin fortsätta att innovera och erbjuda transaktionstjänster som är mer avancerade än någonsin. Den senaste innovationen är Ordinals-protokollet.
Ordinals: NFT på Bitcoin-blockchainen?
Officiellt lanserat 2023, ger Ordinals de tekniska möjligheterna att skriva in data på Bitcoin-blockchainen. Dessa data kallas « Inscriptions » och liknar NFT på Ethereum-blockchainen, eftersom de representerar olika digitala filer.
Det är alltså möjligt att registrera på Bitcoin:
- det senaste meme som trendar,
- din favoritlåt av Michael Jackson,
- små videospel,
- eller till och med whitepaperet skrivet av Satoshi Nakamoto.
Den enda begränsningen är blockstorleken: filen måste få plats i ett enda Bitcoin-block. Den tekniska standarden bakom denna innovation är BRC-20.
Inscriptions: bortom traditionella NFT
Inscriptions har egenskaper som går längre än vanliga NFT. Istället för att enbart fungera som ett certifikat på ägarskap, är själva filen som skapas med en Inscription direkt lagrad på Bitcoin-blockchainen.
På Ethereum, däremot, lagras NFT-metadata oftast på externa servrar istället för direkt på blockchainen.
Eftersom Bitcoin-nätverket är begränsat i sin beräkningskapacitet (1MB per block var 10:e minut), har ökningen av Inscriptions skapat flaskhalsar och lett till en explosion av transaktionsavgifter.
Eftersom filerna är större än vanliga transaktioner, kräver de mer utrymme i ett block:
I grönt, avgifterna under bullmarknaden 2020-2021 / I rött, avgifterna relaterade till Inscriptions – Glassnode
Explosionen av transaktionsavgifter har oroat en del av Bitcoin-communityn, som anser att Inscriptions försämrar Bitcoin-blockchainen genom att göra det svårare att genomföra transaktioner till rimliga kostnader. Om dessa avgifter förblir höga kan det dock skapa en möjlighet för Lightning Network, vilket kan bidra till en ännu större adoption.
👉 Vad är BRC-20 tokens, den nya revolutionen som skakar om Bitcoin (BTC)?
Taproot Assets Protocol: mot ett Bitcoin 2.0?
Bortglömd av vissa, okänd för andra – uppdateringen Taproot Assets Protocol var en stor snackis innan Inscriptions dök upp. För närvarande under utveckling syftar detta protokoll till att underlätta handel med tillgångar på Bitcoin-blockchainen utan att skapa nätverksöverbelastning.
I grund och botten erbjuder denna förbättring en lösning för att återvinna funktionaliteten hos Inscriptions utan dess nackdelar. Istället för att lagra alla data direkt på blockchainen komprimeras transaktionerna för att minska deras storlek.
Även om dess nuvarande huvudsyfte är att emittera stablecoins på Bitcoin, gör detta protokoll det också möjligt att skapa trackers för traditionella finansmarknader, såsom råvaror och börsnoterade aktier.
Eftersom det har utvecklats av samma team som står bakom Lightning Network, är det fullt kompatibelt med det. Genom att öppna två Lightning Network-kanaler – en i BTC och en med en Taproot-aktiv – blir det möjligt att genomföra så kallade Atomic Swaps.
Vad är en Atomic Swap?
En Atomic Swap är en decentraliserad tillgångsväxling utan mellanhänder, där den största fördelen är att lösa tillitproblemet vid transaktioner.
I praktiken, utanför centraliserade exchanges, är det komplicerat att byta kryptovalutor mellan olika blockchains. Dessutom kan vissa användare i peer-to-peer-trading agera bedrägligt. Atomic Swaps löser detta genom att säkerställa att inga transaktioner genomförs utan att båda parter förbinder sig att genomföra affären.
När det gäller Taproot Assets Protocol innebär dess införande att det snart kan bli möjligt att handla olika finansiella tillgångar i bitcoins utan mellanhänder, på ett säkert och transparent sätt.
👉 Taproot Assets Protocol (f.d. Taro): nyckeln till Bitcoin (BTC) utveckling?
Sidechains och Drivechains på Bitcoin
Den tekniska arkitekturen bakom Bitcoin-blockchainen är designad för att garantera decentralisering och säkerhet i nätverket. Däremot har Bitcoin, när det kommer till skalbarhet – dvs. hur effektivt det hanterar transaktioner – vissa brister.
Hur skapar man en blockchain som är både skalbar, säker och decentraliserad? Det är en fråga som ständigt återkommer genom det så kallade blockchain-trilemmat:
Blockchain-trilemmat
Blockkedjornas trilemma är ett problem som alla blockchain-utvecklare försöker lösa. Det styrs av följande regel: en blockchain kan inte vara effektiv inom alla tre områden i trilemmat – skalerbarhet, säkerhet och decentralisering.
Detta innebär att en blockchain som är skalbar och säker kommer att sakna decentralisering. På samma sätt kommer ett nätverk med en säker infrastruktur och en hög grad av decentralisering inte att kunna vara skalbart. För att försöka lösa detta trilemma har teknologier som sidechains och drivechains uppstått.
Som namnet antyder är sidechains blockkedjor som är kopplade till en huvudblockkedja och ligger « bredvid » den. De skapas för att förbättra en specifik funktion i nätverket. Generellt sett, medan huvudblockkedjan fokuserar på att säkerställa och decentralisera sin infrastruktur, fokuserar sidechains på skalerbarhet.
Inom Bitcoin-ekosystemet är huvudnätverket Bitcoin-blockkedjan. Bland dess sidechains kan vi nämna Rootstock och Stacks, de två mest kända, samt Liquid-nätverket. Tack vare denna tvådelade struktur kan Bitcoin vara både säkert, decentraliserat och skalbart.
Dessutom, medan Bitcoin inte ursprungligen designades för att ha många användningsområden, möjliggör dessa nya blockchains skapandet av smart contracts. Kortfattat är smart contracts protokoll som gör det möjligt att skapa applikationer vars data finns lagrade på blockkedjan. Värt att notera är att den blockchain som har flest användare av smart contracts är Ethereum.
Dock är sidechains långt ifrån enhälligt accepterade inom Bitcoin-gemenskapen. Anledningen är att de endast är effektiva för att hantera transaktioner, men saknar decentralisering i sig själva. Därför har drivechains dykt upp som den föredragna lösningen.
Drivechain: lösningen på trilemmat?
Under utveckling vid tiden för denna text (februari 2024) är drivechains en typ av sidechains där transaktionshanteringen har modifierats något för att maximera deras decentralisering. För närvarande definierar sidechains själva parametrarna för sin säkerhet, oberoende av huvudblockkedjan.
Men med den kommande uppdateringen BIP-301 och dess Blind Merge Mining, kommer Bitcoin-nätverkets miners att kunna delta i drivechains konsensus utan att behöva bära några extra kostnader.
I framtiden kan drivechains, tillsammans med Lightning Network, bli en av lösningarna som bidrar till att demokratisera Bitcoin. Tyvärr möter denna teknologi också en hel del kritik gällande dess relevans för miners och Bitcoin-blockkedjans användare.
👉 Vad är en Drivechain och varför splittrar den Bitcoin-gemenskapen?
Bitcoin Covenants
Bland de uppdateringar som är värda att hålla koll på för Bitcoin, är denna den minst kända. Ändå skulle dess implementering kunna förbättra användarupplevelsen på Bitcoin-blockkedjan avsevärt. Kallad Bitcoin Covenants eller BIP-0119, är dess mål att lösa problemen med transaktionsstockningar och underlätta skapandet av dedikerade betalningskanaler.
Förslaget lades fram redan 2020 och skulle ge användare av Bitcoin-nätverket ett sätt att skapa restriktioner för hur BTC kan användas och överföras från en enhet till en annan. På så sätt skulle Covenants möjliggöra skapandet av smart contracts direkt på Bitcoin, vilket öppnar upp nya möjligheter på blockkedjan.
Bland de användningsområden som anges i projektets GitHub hittar vi:
- Skapandet av betalningsprotokoll
- Tillhandahållandet av valv
- Integration av nya finansiella instrument
- Sammanföring av flera operationer i en enda transaktion
Värt att notera är att Bitcoin Covenants erbjuder framtidsmöjligheter liknande drivechains, det vill säga en teknologi som förbättrar Bitcoin-blockkedjans skalerbarhet och dess möjliga användningsområden.
De viktigaste händelserna i Bitcoins historia
Datum | Händelse att minnas |
---|
2007 | Satoshi Nakamoto påbörjar arbetet med att skapa Bitcoin |
Oktober 2008 | Publicering av Bitcoin-whitepaper |
Januari 2009 | Lansering av Bitcoin-blockkedjan och skapandet av det första blocket |
Juni 2010 | Första köpet med bitcoin: 2 pizzor mot 10 000 BTC (Pizza Day) |
Februari 2011 | Bitcoin-kursen når 1 dollar |
Juni 2011 | WikiLeaks börjar ta emot donationer i bitcoin |
September 2012 | Bitcoin Foundation grundas för att främja utvecklingen av protokollet |
Oktober 2012 | Europeiska centralbanken (ECB) publicerar sin första rapport om Bitcoin |
November 2013 | Bitcoin når 1 000 dollar för första gången |
Februari 2014 | Hack av 850 000 BTC på Mt. Gox, världens första kryptobörs. Bitcoin-kursen kraschar |
Februari 2015 | Whitepaper om Lightning Network publiceras |
Maj 2015 | Larousse lägger till ordet « Bitcoin » i sin ordbok |
Januari 2017 | Efter flera år av nedgång når Bitcoin åter 1 000 dollar |
Juli 2017 | Silk Road, den illegala handelsplattformen som använde Bitcoin, stängs ned för gott |
December 2017 | Bitcoin når ett nytt rekordpris på 19 974 dollar |
September 2018 | Liquid, den första sidechain på Bitcoin-nätverket, lanseras |
Oktober 2019 | Bitcoin‘s hashrate når för första gången 100 ExaHash per sekund (100 EH/s) |
November 2020 | PayPal lanserar sin tjänst för köp och försäljning av bitcoin i USA |
December 2020 | Bitcoin-kursen passerar 20 000 dollar |
Februari 2021 | Tesla investerar 1,5 miljarder dollar i BTC, kursen skjuter upp från 37 000 till 45 000 dollar |
Juni 2021 | El Salvador blir det första landet att göra Bitcoin till en officiell valuta |
November 2021 | Bitcoin når sitt dåvarande all-time high på 69 000 dollar |
November 2022 | Kryptobörsen FTX går i konkurs, vilket leder till miljardförluster och en kraftig nedgång för BTC |
December 2022 | Efter ett år av nedgång återhämtar sig Bitcoin vid 15 500 dollar |
Mars 2023 | Ordinals lanseras på Bitcoin-blockkedjan |
Juni 2023 | BlackRock, världens största kapitalförvaltare, lämnar in en ansökan om en Bitcoin spot-ETF |
Januari 2024 | De 11 Bitcoin spot-ETF:erna som registrerats hos SEC godkänns i USA |
Mars 2024 | Bitcoin-kursen når åter sitt ATH på 69 000 dollar |
Vår åsikt om Bitcoin (BTC)
Sedan skapandet av Bitcoin år 2009 har tiotusentals kryptovalutor dykt upp. Vissa har bestått tidens prövningar, som Dogecoin och dess kryptovaluta DOGE, medan andra har kollapsat, såsom UST från Terra. Andra har lyckats skapa en stark position inom finansvärlden, som Ethereum och dess ETF.
Ändå har ingen av dem lyckats störta den kryptovaluta som skapades av Satoshi Nakamoto. Även om dess dominans på marknaden successivt minskar på lång sikt, behåller Bitcoin sin status som obestridd ledare tack vare sin effektivitet, decentralisering och säkerhet.
Efter mer än femton års utveckling, med nästan tusen utvecklare dedikerade till dess underhåll och förbättring, ser framtiden ljus ut för Bitcoin. Det bekräftas av de olika uppdateringar som väntar de kommande åren.
Till skillnad från dess tidiga dagar, då banker och regeringar anklagade den för alla typer av brott, ses Bitcoin-blockchainen nu som en socioekonomisk innovation. Godkännandet av spot Bitcoin ETF i USA och intåget av jättar som BlackRock visar investerares och institutioners engagemang för dess demokratisering.
Med mer än 19 % av svenskarna intresserade av att investera i kryptovalutor enligt en undersökning från Novus, kan Bitcoin locka ett växande antal användare i Sverige och internationellt. Dess censurresistenta betalningsnätverk är en unik väg till en värld utan övervakning av personliga uppgifter, även om det är pseudonymt snarare än anonymt.
Det finns fortfarande arbete att göra för att göra Bitcoin till en verkligt erkänd valuta på internationell nivå: lägre transaktionsavgifter, mer avancerad infrastruktur och enklare applikationer. Men så länge en enda person bibehåller dess blockchain på internet, kommer drömmen om ett banklöst finansiellt system att leva vidare i cyberrymden.
👉 Utforska mer än 100 sammanfattande guider om kryptovalutor
Vanliga frågor om Bitcoin
✅ Vad är Bitcoin och hur fungerar det?
Bitcoin är den mest kända kryptovalutan. Den bygger på blockchain-teknologi och gör det möjligt för vem som helst att skicka och ta emot pengar var som helst i världen utan banker som mellanhänder. Dess huvudsakliga syfte är att vara ett alternativt finansiellt system som erbjuder ekonomisk frihet. Allt fler finansiella företag visar intresse för kryptovalutor på grund av deras socioekonomiska fördelar, inklusive BlackRock, världens största kapitalförvaltare med 10 biljoner dollar under förvaltning.
✅ Är Bitcoin reglerat i Sverige?
I Sverige regleras Bitcoin och andra kryptovalutor av Finansinspektionen (FI). Kryptovalutabörser och företag som hanterar digitala tillgångar måste registrera sig hos FI för att bedriva verksamhet lagligt. EU:s Markets in Crypto-Assets (MiCA) och Transfer of Funds Regulation (TFR), som trädde i kraft 2023, påverkar också den svenska kryptomarknaden genom att införa tydligare regelverk för investerare.
✅ Kan Bitcoin falla till 0 SEK?
Liksom aktier och råvarumarknader beror Bitcoins värde på utbud och efterfrågan. En av de få saker som skulle kunna orsaka en total kollaps är en hackerattack mot dess blockchain. Men dess infrastruktur är så robust att den är en av de få i IT-världen som aldrig har blivit hackad.
✅ Vem äger flest bitcoins?
I början av 2024 var den största innehavaren av Bitcoin Satoshi Nakamoto med mer än 1,1 miljoner BTC. Andra stora innehavare inkluderar MicroStrategy, som har 200 000 BTC. Under ledning av Michael Saylor är MicroStrategy det företag som äger flest bitcoins i världen.
✅ Hur många svenskar äger Bitcoin idag?
Enligt en 2023-studie från Novus äger cirka 9 % av svenskarna kryptovalutor, där Bitcoin är den mest populära. Studien visar på Bitcoins ökande popularitet i Sverige, särskilt bland yngre investerare.
✅ Kan Bitcoin bli hackat?
Sedan sin skapelse år 2009 har Bitcoin-nätverket fungerat decentraliserat tack vare Proof of Work. Denna metod gör det omöjligt även för de största multinationella företagen och regeringarna att hacka dess blockchain, eftersom den beräkningskraft som krävs är enorm. Dessutom skulle en attack vara ekonomiskt ohållbar eftersom BTC då skulle förlora sitt värde.
✅ Varför finns det flera versioner av Bitcoin?
Eftersom Bitcoin är open source, kan vem som helst kopiera dess kod. Om vissa användare inte håller med om uppdateringar som implementeras, kan de skapa en ny version av Bitcoin enligt deras vision. Exempel inkluderar Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin SV (BSV) och Bitcoin Gold (BTG). Det är dock värt att notera att värdet av dessa kryptovalutor inte har någon koppling till Bitcoin (BTC).