Vad är en token burn?
Lars Öberg

Vad är en burn av token?

En « burn » (eller bränning på svenska) avser den mekanism genom vilken en kryptovalutas enheter bränns, det vill säga förstörs, på ett avsiktligt och permanent sätt.

Som ett resultat minskar en burn det totala utbudet av kryptovalutan, eftersom det totala antalet tillgängliga tokens minskar.

Detta är en deflationistisk process, i motsats till minting (skapandet av nya tokens), som sker som en belöning för mining eller validering av ett block beroende på vilken blockchain kryptovalutan opererar på.

En burn innebär dock inte bokstavligt talat att tokens förstörs – det är endast i bildlig bemärkelse. I praktiken innebär processen att tokens skickas till en « dead wallet ». Det speciella med en sådan plånbok är att den saknar privat nyckel, vilket betyder att den inte kan nås och därmed förblir inaktiv för alltid.

Aperçu d'un des dead wallets sur la blockchain Ethereum

Figur 1: Översikt av en av de dead wallets som används på Ethereum-blockchainen

När tokens väl har skickats till en dead wallet, är det omöjligt att återställa dem. På skärmdumpen ovan ser vi att motsvarande 265 miljoner dollar i ERC-20 tokens har bränts i denna dead wallet, samt motsvarande 24,7 miljoner dollar i Ether (maj 2022).

För att göra en jämförelse kan man föreställa sig att låsa in kontanter i ett kassaskåp som från början saknar en kod – vilket gör det omöjligt att öppna.

Det finns dock ett annat sätt på vilket tokens kan gå förlorade för alltid, och detta ska inte förväxlas med en burn.

Det handlar om mänskliga misstag. Om någon råkar skicka tokens till fel adress eller tappar tillgången till sin plånbok, är dessa tokens förlorade för alltid – även om det totala antalet tokens i omlopp inte minskar officiellt.

Varför är det intressant att bränna tokens?

Den vanligaste anledningen till en burn av tokens är att öka knappheten hos tillgången i fråga. Detta bygger på utbud och efterfrågan: Ju lägre utbudet av en tillgång är, desto högre blir dess värde på grund av dess sällsynthet – särskilt om efterfrågan är fortsatt stark.

Genom att bränna tokens minskas utbudet, vilket gör att de blir mer sällsynta. Detta kan leda till en ökning av deras värde, och därmed deras pris, förutsatt att efterfrågan förblir oförändrad före och efter burnen.

Fallet med Ethereum (ETH) och uppdateringen EIP-1559

Ethereum-blockchainen är ett av de bästa exemplen på användningen av en burn-mekanism för att på lång sikt öka värdet på sin kryptovaluta, ETH.

Från dess lansering 2015 fram till 2021 hade Ethereum ingen mekanism för att bränna ETH. Detta förändrades den 5 augusti 2021 med uppdateringen Ethereum Improvement Proposal 1559 (EIP-1559). Denna uppdatering förändrade hur transaktionsavgifter samlas in.

Enkelt uttryckt innebär EIP-1559 att en del av transaktionsavgifterna som betalas vid en överföring på Ethereum-blockchainen bränns. Dessa ETH skickas automatiskt till en dead wallet och tas därmed ur omlopp.

Denna förändring genomfördes för att sakta ner tillväxten av ETH:s utbud, som har en årlig inflation på i genomsnitt 4,5 % – och som dessutom inte har någon övre gräns.

Aperçu de statistiques sur les tokens ETH depuis l'implémentation de l'EIP-1559 au 18 mai 2022

Figur 2: Översikt av ETH-statistik sedan implementeringen av EIP-1559

Vid tidpunkten för denna text (maj 2022), cirka åtta månader efter implementeringen av EIP-1559, har Ethereum-blockchainen bränt 2,345 miljoner ETH, motsvarande 4,6 miljarder dollar till dåvarande växelkurs. Samtidigt har den genom mining-belöningar emitterat 3,848 miljoner ETH, enligt Watch the Burn.

Detta innebär en nettoemission på 1,502 miljoner nya ETH. EIP-1559 har därmed på åtta månader minskat ETH:s emission med 60,95 % genom denna nya burn-mekanism.

Det är dock svårt att säga med säkerhet om dessa burns har haft en direkt och betydande inverkan på ETH:s prisökning. Men på lång sikt är det troligt att denna mekanism kommer att stödja kryptovalutans värdetillväxt.

Shiba Inu (SHIB) och Vitalik Buterin

Ett av de mest kända fallen av token burns inom kryptovärlden är det som involverar Shiba Inu (SHIB) och Vitalik Buterin, den berömda medgrundaren av Ethereum-blockchainen.

Vid projektets lansering i augusti 2020, skickade Shiba Inu:s grundare, Ryoshi, 50 % av det totala SHIB-utbudet till Vitalik Buterin.

Nästan ett år senare beslutade Buterin att bränna nästan alla SHIB-tokens han hade genom att skicka dem till en dead wallet. Detta beslut minskade det maximala antalet SHIB i omlopp avsevärt – från 1 kvadriljon till 590 biljoner.

Kort efter denna burn sköt SHIB:s pris i höjden och nådde nya rekordnivåer, innan det stabiliserades.

La transaction de Vitalik Buterin ayant brûlé 41% de l'offre totale de tokens SHIB

Figur 3: Vitalik Buterins transaktion som brände 41 % av det totala SHIB-utbudet

Manipulationer kopplade till burn-mekanismen

Det kan förekomma manipulationer kring burn-mekanismen, och det är viktigt att vara medveten om detta.

Ta följande exempel: ett team äger 20 miljoner tokens av totalt 100 miljoner i omlopp, vilket motsvarar 20 % av det totala utbudet.

Om stora mängder tokens bränns, men endast tokens som inte ägs av teamet, kommer deras andel av utbudet automatiskt att öka.

Om 10 miljoner tokens bränns, kommer teamet nu att ha 20 miljoner tokens av totalt 90 miljoner, vilket innebär att deras andel ökar till 22,22 % av utbudet. Detta kan vara problematiskt för ett projekts governance och decentralisering.

I mindre kända projekt kan det också hända att teamet påstår sig bränna tokens genom att skicka dem till en dead wallet, medan plånboken i verkligheten inte är en riktig dead wallet – vilket innebär att teamet kan återta tokens vid behov.

Därför är det viktigt att göra grundlig research när ett projekt meddelar att de planerar att bränna en del av sina tokens.

De olika typerna av burns

Det finns flera sätt att bränna tokens. Ett exempel är Ethereum och EIP-1559, som vi tidigare nämnde, där en del av transaktionsavgifterna automatiskt bränns vid varje transaktion på nätverket.

Ett annat exempel är BNB från Binance, som är en av de mest kända kryptovalutorna när det gäller burn-mekanismen.

Sedan oktober 2017 och fram till slutet av 2021, använde Binance varje kvartal 20 % av sina vinster för att köpa tillbaka BNB till marknadspris och bränna dem.

Les burns effectués par Binance chaque trimestre

Figur 4: BNB-token burns utförda av Binance varje kvartal

 

Den speciella egenskapen hos BNB ligger i Binances åtagande från början av projektet att bränna BNB på detta sätt tills 50 % av det initiala cirkulerande utbudet, det vill säga 100 miljoner BNB-tokens, har bränts.

Syftet är att minska det cirkulerande utbudet av BNB-token för att öka dess sällsynthet och värde samtidigt. Sättet som Binance bränner BNB på, genom ett återköp till marknadspris, påminner om hur ett företag köper tillbaka sina egna aktier från investerare.

Detta återköp på marknaden fungerar alltså som ett sätt att belöna BNB-innehavare.

Sedan januari 2022 (den 18:e burnen) har mekanismen för att bränna BNB-tokens utvecklats och Binance har introducerat auto-burn. Denna nya mekanism använder en matematisk formel som tar hänsyn till det totala antalet genererade block och det genomsnittliga priset på BNB under kvartalet.

Detta har varit framgångsrikt för projektet, eftersom BNB är en av de mest värderade kryptovalutorna på marknaden. I skrivande stund har 37,2 miljoner BNB-tokens bränts, vilket motsvarar cirka 2,2 miljarder dollar om man räknar samman de brända beloppen i dollar vid varje iteration.

En annan typ av burn sker i samband med algoritmiska stablecoins. Dessa har ett system med två kryptovalutor, där den ena absorberar volatiliteten från den andra, stablecoinet.

För att göra detta är det cirkulerande utbudet av de två kryptovalutorna elastiskt: detta innebär en burn-mekanism på den ena kryptovalutan i motsats till emissionen av nya tokens från den andra kryptovalutan, i syfte att stabilisera stablecoinets pris.

Antag att ett algoritmiskt stablecoin sjunker under sin dollarkoppling. I detta fall finns en arbitragemekanism, där en stablecoin-token skickas till protokollet för att brännas, i utbyte mot motsvarande en dollar i den nyligen utfärdade token.

Denna mekanism gör att stablecoinet kan återgå till 1 dollar. Exempel på projekt som använder denna metod inkluderar Terra USD (UST) och den ökända LUNA, Decentralized USD (USDD) och TRX, samt USN och NEAR.

Det är värt att notera att även i denna typ av burn, är det huvudsakliga målet att öka värdet på kryptovalutan som absorberar volatiliteten.

Slutligen kan vem som helst faktiskt bränna tokens av vilken anledning som helst genom att själv skicka dem till en dead wallet.

Slutsats om token burns

 

Att bränna tokens är en vanlig praxis inom kryptovalutaindustrin. Eftersom det minskar det cirkulerande utbudet är det viktigt att förstå dess mekanismer och effekter, och vi hoppas att denna artikel har hjälpt dig att få en tydligare bild.

Det huvudsakliga syftet bakom en token burn är att påverka dess värde genom att göra den mer sällsynt. Detta betyder dock inte att mekanismen alltid är en bra sak, eftersom det långt ifrån är den enda faktorn som påverkar en kryptovalutas värdering.

Generellt sett uppskattar investerare denna praxis och pressar ofta utvecklare eller styrningen av projekt som inte implementerar en burn-mekanism att göra det. Dock är en värdestegring inte garanterad, och inget projekt bör förlita sig enbart på detta.

👉 Utforska våra guider för att lära dig mer om kryptovalutaekosystemet.

Vissa länkar i denna artikel kan vara affiliatelänkar. Det betyder att om du köper en produkt eller registrerar dig på en webbplats via denna artikel, får vår partner en provision.

Investeringar i kryptovalutor är riskfyllda. Det finns inga garanterade höga avkastningar – en produkt med hög avkastningspotential innebär också en hög risk. Denna risknivå bör vara i linje med ditt projekt, din investeringshorisont och din förmåga att förlora en del av ditt sparande. Investera inte om du inte är beredd att förlora hela eller delar av ditt kapital.

Lars Öberg
Grundare av Arkay, jag har varit passionerad av Bitcoin i flera år. Mitt mål är att arbeta för att demokratisera Bitcoin, Blockchain och kryptoaktiva tillgångar för att göra denna fortfarande vilda värld tillgänglig för så många som möjligt. Jag gillar att dela med mig av min erfarenhet och är alltid tillgänglig för att svara på dina frågor, vare sig det är via e-post, i kommentarerna eller på sociala medier.

Senaste artikeln